Учителя Беинса Дуно - Петър Дънов
НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕМАТИЧНИ ИЗВАДКИ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

<< Себе си познай -Главата

РАЗМЕРИ НА МОЗЪКА

МО3ЪКЪТ НА ЧОВЕКА
Алтернативен линк


РАЗМЕРИ НА МОЗЪКА




Представете си, че главата на един човек е дълга от 17 ÷ 21 см, а мозъкът му има 15 см широчина и 17 см височина. Какво доказва това? Колкото по-широк е мозъкът на човека, толкова по-голяма е неговата издръжливост на физическия свят. 50-97.



Като измервате черепа, дохождате до мерките на мозъка. Ако широчината на мозъка в диаметър е 19 см, а дължината 17 см имате един предприемчив човек, които не издържа в борбите. Ако мозъкът на човека има 18 см широчина, а 17 см дължина той е борчески дух. 34-58.



Измерена е височината на човешкия мозък, от центъра до периферията; тя е около 15 см. Всяко по-малко отклонение от тази мярка говори за едно анормално състояние в човека, т. е. за отклонението му от правия път. Ако пък дължината на линията от ухото до между веждите е приблизително 15 см, то всяко скъсяване на тази линия показва отклонение на човека от неговото правилно развитие. Казвате: Как може да дойде човек до правите мерки? Как може да възстанови в себе си тия норми? За да дойде до първоначалното си положение, човек трябва да работи върху себе си, да развива тия центрове, тия линии. За пример, който е милостив и прави добрини, той развива челото си отпред, горе. Който усилено се занимава с умствена работа, в продължение на десет години, той ще развие специфични умствени центрове, които се намират на челото. 16-128.



Ако широчината на главата, т. е., ако широчината на мозъка е по-голяма от дължината, това показва, че в този човек преобладава животинската любов. 73-122.



За широчина на главата се измерва разстоянието от едното ухо до другото. Колкото по- голяма е широчината на главата, толкова по-голяма е интензивността на силите, които действат в тия центрове. 73-122.



Широчината на мозъка отговаря на широчината на бедрата в жената. Дължината на мозъка отговаря на рамената на мъжа. Значи мъжете. са дългоглави, а жените - широкоглави. 50-97.



Между широчината на ръката и широчината на мозъка също има съответствие. 86-68.



Ако в Божествения свят мозъкът има височина само един сантиметър, трябва да израсне още, да дойде на височина пет-шест сантиметра, за да има напълно развит човек. 68-319.





НАГОРЕ